Gepubliceerd: juni 2, 2024 (5 maanden geleden)
Wonen in de Boterbeurs
Het Rijksmonument Wijnstraat 158-160, de voormalige Boterbeurs te Dordrecht krijgt een nieuwe bestemming.
Dit monumentale door stadsbouwmeester Itz ontworpen gebouw wordt getransformeerd tot een woongebouw met vijf royale lofts. Vijf levensloopbestendige woningen met woonruimte en slaapruimte gelijkvloers. Vier van de vijf woningen hebben een vrij indeelbare entresol voor hobby, logeerruimte etc. en door de vide blijft de volle hoogte van de loft te ervaren.
Drie lofts bevinden zich op de begane grond en hebben elk een tuin op de binnenplaats. Op de binnenplaats is langs de kade een twee meter brede strook gemaakt voor gemeenschappelijk gebruik. De twee lofts op de eerste verdieping hebben een bijzondere kwaliteit door de grote glaskappen in het gewelfde plafonds, oorspronkelijk gemaakt voor het Schilderijenmuseum.
De lofts op de eerste verdieping zijn ook met de lift bereikbaar en krijgen beide een groot balkon van 2,5 x 4 meter aan de binnenplaats met uitzicht op het water van de Wijnhaven.
Afleesbare geschiedenis
Overal in het pand zullen sporen van de geschiedenis zichtbaar blijven. Zo zullen diverse gebrandschilderde ramen van de bekende glazenier Toon Berg te bewonderen blijven. Berg maakte deze in opdracht van de Bibliotheek Openbare Leeszaal tussen 1939 en 1949. Andere historische elementen zijn de hoge monumentale deuren van de leeszalen op de verdieping en de monumentale kunststenen trap uit 1939 in de rechtervleugel.
Nieuwe architectonische elementen
De bouwkundige ingrepen zijn met respect voor de architectuur van het bestaande gebouw gedaan. Om de lofts van de 1e verdieping van voldoende daglicht en uitzicht te voorzien zijn aan de oostzijde van het gebouw nieuwe gevelopeningen toegevoegd. De detaillering is eigentijds, maar de verticale verhoudingen sluiten naadloos aan bij de 19e eeuwse architectuur van Itz. De in 1939 aangebouwde vleugel op het binnenterrein wordt geheel getransformeerd in een eigentijdse stijl. De klassieke opbouw met zinken pilasters en architraaf en de ad random verdeling zijn ingezet om zowel harmonie als contrast op te roepen met de bestaande Boterbeurs.
Duurzaamheid
Bij de verbouwing van de Boterbeurs wordt er naar gestreefd om de huidige nieuwbouweisen op het gebied van warmte-isolatie, ventilatie en energievoorziening te realiseren. De comfortabele vloerverwarming zorgt voor lage stookkosten met een HR++ ketel. Optioneel is de aanleg van een warmtepomp per woning mogelijk, waardoor mogelijk de gasaansluiting kan komen te vervallen. Bij de materiaaltoepassingen wordt gestreefd naar zo milieuvriendelijke mogelijke producten.
Contact
GROENEWEG VAN DER MEIJDEN ARCHITECTEN
Wijnstraat 112
3311 BX Dordrecht
078-6141522
info@groenewegvdmeijden.nl
http://www.groenewegvdmeijden.nl/